Gostovanje u Baskiji

Prošloga tjedna u baskijskom gradu Urretxu održan je 31. po redu međunarodni folklorni festival na kojem je nastupilo i Kulturno umjetničko društvo Oštrc iz Ruda.


Vesela skupina od gotovo trideset Rudara, od najmlađih folkloraša do veteranske skupine društva, dokaz je da staro i mlado i te kako idu zajedno. Brojnoj je publici, na dva koncerta, predstavljena bogata hrvatska i samoborska kulturna baština, a gradonačelnik Urretxua možda je i prvi Baskijac koji je probao Rudarsku greblicu.


Osim Rudara i domaćih Baskijaca na festivalu su nastupile i folklorne skupine iz Francuske, Ukrajine i Španjolske, a središnji događaj festivala – koncert u velikoj sportskoj dvorani prenosila je i španjolska televizija. Uz dva koncerta na kojima su nastupili, Rudari su održali i radionicu narodnih plesova pa možemo reći da se samoborski drmeš od sada pleše od Iberijskog poluotoka pa sve do Ukrajine.


Prirodne ljepote, šarmantna ribarska sela i gradovi te iznimno prijateljski raspoloženi domaćini osvojili su Rudare jednako kao i baskijski običaji, hrana i radost življenja. Zahvalni i puni dojmova, članovi Kulturno umjetničkog društva Oštrc zahvaljuju Ministarstvu kulture, Zagrebačkoj županiji i Gradu Samoboru na financijskoj potpori u realizaciji gostovanja.


Maja K.

Download
20.09.2019