Kako se rade Božićni medenjaci?

Odgovor na pitanje iz naslova jučer nam je dala gospođa Mirjana Turk, školovana slastičarka iz Zagreba i vlasnica obrta Slatki Mlin koja je u Osnovnoj školi Rude održala radionicu izrade adventskih njemačkih kolačića za šesnaestero članica i članova dječjih folklornih KUD-a „Oštrc“. I ova je radionica uvertira u Barbarinje koje svi župljani s nestrpljenjem iščekuju. Gospođa Turk, inače i sama rudarskih korijena, spremno se odazvala na poziv KUD-a „Oštrc“ da predstavi i prenese dio svog umijeća na djecu, a rezultate njihova rada moći ćete kušati u ponedjeljak, 4. prosinca u večernjem programu ispred Rudnika sveta Barbara. Koliko je bilo zabavno i poučno možete vidjeti i iz priloženih fotografija. Inače, ovaj gastronomski dio vezan uz Barbarinje i Božić planiramo nastaviti i sljedeće godine, izdavanjem brošure s prigodnim njemačkim „slatkim“ receptima, u spomen na rudare koji su prije više stotina godina upravo iz NJemačke došli u Rude i ostavili svoj trag u mjestu, danas vidljiv uglavnom kroz brojna njemačka prezimena.

Zahvaljujemo se gospođi Mirjani Turk na prikazanim umijećima te OŠ Rude i ravnateljici Kristini na ustupljenim prostorima.

Download
30.11.2017