Održano predavanje o rudarskoj greblici u Hrvatskom saboru kulture

U okviru ovogodišnjeg programa obilježavanja Dana europske kulturne baštine, Hrvatski sabor kulture u suradnji s etnologinjom i kulturnom antropologinjom dr.sc. Mirelom Hrovatin organizirao je 28.9.  Interaktivno izlaganje na temu „Suvremenost i reinterpretacija tradicije – tko smije mijenjati baštinu" i otvorenje izložbe „Lokalne zajednice kao čuvari baštine“ u Velikoj dvorani HSK-a u Zvonimirovoj 17 .

Dr. sc. Mirela Hrovatin je u kratkom uvodnom dijelu predstavila rad na očuvanju nematerijalne kulturne baštine. Objasnila je opće ciljeve UNESCO-ove Konvencije za očuvanje nematerijalne kulturne baštine i sustavni rad Ministarstva kulture na popisivanju i zaštiti nematerijalne baštine u Hrvatskoj.

Pridružili su joj se i ostali izlagači koji su na primjerima dobre prakse pokazali rezultate uspješnih suradnji lokalnih zajednica i Ministarstva kulture RH među kojima je bio i Josip Lebegner tajnik KUD-a Oštrc. U zanimljivom predavanju  popraćenom fotografijama o razvoju aktivnosti vezanih uz rudarsku greblicu, 30-ak sudionika upoznalo se s najnovijim projektima KUD-a Oštrc i Grada Samobora vezanim uz rudarsku baštinu.

Moderator ovih događanja bio je  član Stručnog savjeta za folklor pri HSK-u Ivica Ivanković, prof.

05.10.2017