Rudari se vratili iz Velesa

Svega tri dana nakon završetka iznimno posjećenih Dana rudarske greblice, 20 članova KUD-a "Oštrc" otputovalo je na XIV međunarodni folklorni festival Veles 2017, koji se od 4.-8. srpnja održavao u istoimenom makedonskom gradu. Poziv za ovaj prestižni festival upućen je od strane KUD-a "Kole Nedelkovski" iz Velesa, čiji su članovi jedni od organizatora festivala. 

Festival  je okupio 28 grupa iz 10 zemalja: Bugarske, Mađarske, Crne Gore, Hvatske, Slovenije, Rumunjske, Srbije, Poljske, Australije i Makedonije. 

KUD "Oštrc" je imao tri nastupa u tri dana, a ono što je posebno motiviralo sve izvođače da daju najbolje od sebe je bila velika posjećenost. Naime, svaku festivalsku večer u prekrasnom amfiteatru Parka mladeži u centru Velesa okupilo se preko 4000 posjetitelja koji su s velikim pljeskom pozdravljali nastup svakog društva. Za svoje predstavljanja Rudari su dobili sve pohvale organizatora i drugih društava u čemu veliku zaslugu imaju voditelji KUD-a "Oštrc" Goran Ivan Matoš i Tomislav Jozić. 

Osim što su upoznali sam grad i unaprijedili kulturnu suradnju između Samobora i Velesa - ujedno i dugogodišnjih gradova prijatelja, iskoristili su priliku za posjet Skopju i njegovim kulturnim znamenitostima te Kanjonu Matka - prekrasnom nacionalnom parku blizu Skopja.

Svi članovi KUD-a vratili su se u Rude puni pozitivnih dojmova, s novim poznanstvima koja će se zasigurno razvijati i u narednim godinama. Naime, načelno je dogovoren nastavak suradnje kroz zajedničko gostovanje na jednom folklornom festivalu u Rumunjskoj krajem svibnja sljedeće godine, a pri povratku s nekog od europskih gostovanja KUD-a "Kole Nedelkovski" simpatični Makedonci imat će priliku navratiti i u Rude. 

Nedvojbeno je da će ovo gostovanje dati veliki poticaj daljnjem radu KUD "Oštrc" koji će od početka rujna otvoriti vrata i za nove članove, prvenstveno iz Samobora i okolice, s obzirom da  će Rudari jednu probu tjedno održavati u OŠ Samobor. 

Na kraju, KUD "Oštrc" se zahvaljuje svima koji su omogućili odlazak u Makedoniju - Ministarstvu kulture, Zagrebačkoj županiji i Gradu Samobor te Autoturistu i vozačima Darku i Mariju koji su ih sigurno vratili domovima. 

 

Klara Cvetković

Download
10.07.2017