Održani 32. Dani rudarske greblice, Rude, 1. i 2. srpnja 2017.

Unatoč lošim vremenskim prognozama, 32. Dani rudarske greblice protekli su u, nogometnim rječnikom rečeno, vremenskim uvjetima idealnim za pjesmu, ples i zabavu. Topli, no ne i vrući ljetni vikend u Rudama, 1. i 2. srpnja i ove godine obilježen je sadržajima za sve dobne uzraste:  folklornim programom s 250 izvođača, preko 2000 pojedinih delaca greblice, rekordnom posjećenošću. Kao i na svim dosadašnjim Greblicama, organizator ovog prestižnog kulturno-turističkog događanja bilo je Kulturno-umjetničkog društva "Oštrc“ koje ocjenjuje da su proteklog vikenda ugostili preko 4500 posjetitelja.

Na  posebno „ušminkani teren“ ispred Rudnika sveta Barbara ove su godine prve izašle ekipe kuhara amatera. Njih šest cijeli je prostor uskoro ispunilo mirisima „piceka“ pripremljenih na 6 različitih načina. Picek se pripremao u kotliću za fiš, kotlu za kotlovinu, u krušnoj peći i fritezi, a titulu najboljeg  amaterskog kuhara 3. Gastro susreta osvojile su Cure na zadatku za izvrsnu piletinu u povrću dok je publika dodijelila svoju nagradu ekipi Mik Mik za izvrsno pripremljen „ajngemahtec“ i piletinu u cornfleksu. Gostujuće jelo ove su godine bili prefini drniški arambašići, a idejni začetnik i partner Gastro susreta Zoran Djumić, rudarski zet pripremio je hamburgere.  Jela je ocjenjivao tročlani žiri u sastavu Zoran Djumić, Željko Kupres i poznati gastroznalac Rene Bakalović. Cijelo događanje bilo je i prigoda za premijerno predstavljanje craft piva Zeppelin iz Bjelovara, partnera ovogodišnjih Gastro susreta.  

Kako se približavala večer, prostor pred Rudnikom počeo se puniti zaljubljenicima u etno glazbu, točnije u grupu Kries kojemu je pripala čast da prije 5 godina održi koncert na otvorenju Rudnika. U idiličnom ambijentu pred više od 700 posjetitelja Kries je u ubrzo zapalio i rasplesao cijeli prostor.  U večernjem programu kojeg su organizatori nazvali Greblica pri Rudniku, osim Kriesa za dobru atmosferu bili su zaduženi i Adrenalica i Miriam, a koliko su uspjeli govori i podatak da je više stotina gostiju ostalo pred Rudnikom sve do „fajrunta“ u 2 sata. Izvođači su i ove godine dobrano prodrmali Bergmane, nestašne mitske patuljaste rudare koji stanuju u najmračnijim dijelovima Rudnika već stotinama godina.  

Nedjelja, 2. srpnja,  bila je veliki dan za najmlađe folkloraše koji su se od 14 sati predstavili ispred Rudnika sveta Barbara na Dječjoj greblici. U programu su sudjelovali mladi folkloraši iz Siska, Raba i Ruda, a svoje animacijske sposobnosti  ponovno su pokazale svestrane djevojke iz „Laboratorija zabave “. 

U 17 sati program se preselio na rukometno igralište RK „Rudar“ gdje su održani 32. Folklorni susreti. Dio svoje bogate kulturne baštine pokazali su Tamburaško društvo “Krsto Odak” iz Drniša, KUD “Kozje” iz Slovenije, KUD “Jankovici” iz Starih Jankovaca, FD “Rapski tanac” s Raba, KUD “Grgur Karlovčan” iz Kalinovca i Češka beseda Sisak. U večernjim satima rukometno igralište bilo je pretijesno za sve koji su htjeli zaplesati uz grupu Panorama.

Stručna komisija cijelo popodne je ocjenjivala najbolje greblice od sira i oraha, a najboljom od 17 prijavljenih proglašena je greblice Martine Škiljan iz Ruda. Doznali smo da Martina radi greblicu nekoliko puta mjesečno, da pažljivo bira orahe i da s puno ljubavi već 20 godina priprema ovaj slani rudarski kolač koji su nekad nosili rudari sa sobom na težak rad u podzemlje Ruda.  

A vrijedni Rudari već znaju da što će sljedeće godine pripremati za 32. Dane rudarske greblice tako da zabilježite u kalendare 7. i 8. srpanj 2018. godine. S obzirom da je u tijeku postupak zaštite rudarske greblice oznakom zemljopisnog porijekla na razini EU koji vodi Udruga Rudarska greblica iz Ruda, tko zna – možda već sljedeći Dani rudarske greblice budu obojani plavom EU bojom!

 

 

     Za Organizacijski odbor

mr.sc. Josip Lebegner, dipl.ing.    

Download
04.07.2017