Rudari počistili svoje smeće

Protekle subote 8 (osam) mještana Ruda odazvalo se pozivu predsjednika MO Rude Željka Koščice i KUD-a Oštrc na čišćenje županijske ceste i  potoka Gradne na dijelu od nekadašnjeg Kristala pa do centra Ruda. Vjerujemo da bi odaziv bio i bolji da nismo akciju zakazali na 1. april, tako da se ipak većina nije dala nasamariti i doći u 9 sati u centar Ruda, odakle smo krenuli traktorom prema Samoboru. Iako odaziv mještana nije bio ohrabrujući, vrijedne ruke malog Franceka Kuhara, Gorana, Frana i Franke Štengl, Igora Drešara, Tomislava i Josipa Lebegnera i već spomenutog predsjednika MO Rude  napunile su kroz nešto više od 4 sata preko 60 vreći smeća. Akcija je naišla na veliko odobravanje svih mještana koji su subotom ujutro svojim automobilima išli u Samobor ili se vraćali doma i koji su nas pozdravljali trubom i veselim mahanjem. Kako je subota bila  topla i sunčana, za nagradu su svi sudionici akcije također dobili lijepu crvenu boju.

A iz prikupljenog smeća može se puno toga doznati o onima koji ga se rješavaju bezbrižnim izbacivanjem kroz prozor automobila. Profil jedne takve prosječne osobe bio bi sljedeći: riječ je o muškoj osobi mlađe životne dobi koja se hrani u McDonald'su i Konzumu, pije isključivo ožujsko pivo, strastveni je pušač, koristi vlažne maramice u raznim prigodama i prakticira siguran seks. To se može zaključiti iz onoga što smo pronašli uz cestu. A uz Gradnu, privid plavih šumarica, bijelih tratinčica  i žutih jaglaca stvarale su vrećice navedenih boja koje su već godinama, sve do prošle subote davale posebnu draž ovom razigranom potoku. Treba spomenuti da od Samobora do Ruda nismo vidjeli niti jednu ribu pa smo zaključili da su i one odustale od kupanja u Gradni.

Na kraju, hvala djelatnicima Komunalca koji su prikupljeno smeće otpeljali na smetlište, Gradu Samoboru na vrećama za smeće i svima koji će se pojaviti na sličnoj akciji za godinu dana.  

Download
02.04.2017